ΔΡΑΣΕΙΣ/ΣΤΟΧΟΙ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΗΣ - ART FESTIVAL

Η μουσική βραδιά του Art Festival την Κυριακή 3 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στην Τέχνη και στα παιδιά της ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!
Θα υπάρξει λαχειοφόρος αγορά όπου ο νικητής θα γίνει ιδιοκτήτης ενός Πρωτότυπου Εικαστικού Έργου, ευγενική χορηγία – δημιουργία του Ζωγράφου Ηλία Βασιλόπουλου. Εκπρόσωποι από την ΚΙΒΩΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ θα βρίσκονται μαζί μας για να παραλάβουν όλα τα έσοδα από την λαχειοφόρο. Ελάτε κι εσείς να στηρίξουμε τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη σε μια βραδιά γιορτή για τη Τέχνη. Γιατί η μουσική θεραπεύει!

Ηλίας Βασιλόπουλος:
Γεννήθηκε το 1973 στις Μηλιές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Τα πρώτα του έργα τα εξέθεσε το 2013 με θέμα “Ήλιος και Χρώμα”, δύο χρόνια αργότερα πραγματοποίησε την δεύτερη ατομική έκθεση με έργα εμπνευσμένα από την ζωή του στο χωριό. 
Ακολούθησαν άλλες δύο ατομικές εκθέσεις που έγιναν στην Πλάκα με σύγχρονα έργα επηρεασμένα από το Μεταναστευτικό (2016) και την Φύση (2017).
Έχει πάρει μέρος σε και σε Ομαδικές Εκθέσεις (2015 & 2017).
Έργα του έχει φιλοξενήσει και το Φεστιβάλ Τέχνης – Art Festival μέσα στα πλαίσια των δράσεων του.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ!

2ο Φεστιβάλ Τέχνης: Σημείο συνάντησης…Η ΠΟΛΗ

«Μπορείς; Μπορώ!». Το σύνθημα.  Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στη σκηνή του Πολυχώρου Άννα Μαρία Καλούτα την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τέχνης «Η σωτηρία της ψυχής» – Σημείο συνάντησης «Η πόλη» ήταν μαγικές.

Οι «Άγγελοι της Χαράς»,- η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής, του χορού και των εικαστικών- μέσα από διαδραστική μουσικοθεατρικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα προσπαθεί να ενεργοποιήσει ευγενή συναισθήματα, τη φαντασία, την όρεξη καθώς και τη δύναμη για ζωή και δίνει μια πνοή αισιοδοξίας και ελπίδας σε παιδιά και ηλικιωμένους.

Στόχος και όραμά της είναι να απαλύνει την καθημερινότητα των ανθρώπων που διανύουν μια ιδιαίτερη δοκιμασία ή μια ευαίσθητη φάση της ζωής τους, βοηθώντας τους να ανοίξουν ένα παράθυρο στη Χαρά, το Γέλιο και το Χαμόγελο. Οι Άγγελοι της Χαράς συναντήθηκαν επί σκηνής με τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου.

Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, εμπνευστής και ιδρυτής του εγχειρήματος της Κιβωτού, με μια αγκαλιά που όλους τους χωρά και με βλέμμα- κράμα αγάπης, τρυφερότητας, ηρεμίας και σεμνότητας βρέθηκε στο Φεστιβάλ με τα παιδιά της Κιβωτού, στηρίζοντας την προσπάθεια με τον πιο γενναιόδωρο τρόπο. Οι Άγγελοι της Χαράς και τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου ένωσαν την αγάπη τους για ζωή και η συνύπαρξή τους μας ταξίδεψε σε έναν κόσμο που υπάρχει μόνο αγάπη, αλτρουισμός, αλληλεγγύη ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή γλώσσας, χωρίς διακρίσεις.

Οι Άγγελοι της Χαράς στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τέχνης η Σωτηρία της Ψυχής, βρήκαν μια «Κιβωτό» αγάπης για εκφράσουν το γεμάτο ευαισθησία έργο τους.

1o Φεστιβάλ Τέχνης: Η Σωτηρία της Ψυχής (26/4 – 3/5/2015)

Το Life and Art Theater – Ευτυχία Αργυροπούλου σε συνεργασία με την Κλινική Ψυχολόγο – Ψυχαναλύτρια Άννα Ειρήνη Parkins, διοργάνωσαν ένα Πολιτιστικό Φεστιβάλ με Επιστημονική Προσέγγιση που αφορά τη θέση της Τέχνης μέσα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από 26 Απριλίου έως 3 Μαΐου στο Θέατρο και στο Lobby του L.A. Theater (πρώην θέατρο Ράγες).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε Θέατρο – Χορό – Μουσική – Τραγούδι – Ζωγραφική – Κινηματογραφικές Προβολές – Παρουσιάσεις Βιβλίων – Φωτογραφία.  Συμμετείχαν καλλιτέχνες από όλες τις μορφές τέχνης και επιστήμονες από το χώρο της Ψυχικής Υγείας.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση του ευρέως κοινού για τη θεραπευτική αξία της Τέχνης. Αυτό αναδεικνύεται τόσο σε άτομα που υποφέρουν από αρρώστιες του σώματος αλλά και σε όσους υπομένουν τις αρρώστιες της ψυχής. Η Τέχνη είναι μέσο έκφρασης, μια αφορμή, αλλά και μια θεραπεία ψυχής. Ο άνθρωπος με την τέχνη αρθρώνει ένα λόγο βαθιά προσωπικό μέσω της χρήσης συμβόλων αποτυπωμένων σε ένα πίνακα, σε έναν καμβά, σε ένα πανί, σε μια σκηνή, σε ένα πεντάγραμμο. Εμβαπτιζόμαστε στη τέχνη και ταξιδεύουμε σε μέρη που μόνο η φαντασία μπορεί να έχει πρόσβαση. Η Τέχνη έχει τη δύναμη να πυροδοτήσει διανοητικές, σωματικές, ψυχικές και πνευματικές αντιδράσεις.

Με την πεποίθηση  αυτή και με γνώμονα το ότι η ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων συμβάλλει τα μέγιστα στη ψυχή των ανθρώπων που είναι βεβαρημένοι με ψυχικές δυσκολίες, αποφασίσαμε την εκπόνηση αυτού του φεστιβάλ.

Σας ευχαριστούμε που ήσασταν κοντά μας για να μεταδώσουμε όλοι μαζί ένα αισιόδοξο και άκρως δημιουργικό μήνυμα: Η Τέχνη σώζει τη Ψυχή μας.

Απολογισμός του 1ου Φεστιβάλ ΤΕΧΝΗ: Η Σωτηρία της ψυχής

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την συμμετοχή τους εικαστικοί όπως ο Βασίλης Μιχαηλίδης, ο Ορέστης Ρούστος, ο Νίκος Κόνιαρης, η Μαρίνα και η Χριστίνα Βασίλογλου, η φωτογράφος Χριστίνα Κατσάρα, των οποίων οι εκθέσεις κοσμούσαν τους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Η διοργάνωση ξεκίνησε με ένα κατάμεστο θέατρο, να παρακολουθεί την Χορευτική παράσταση της ομάδας χορού ΧΟΡΟΑΚΤΙΣ, της σχολής Α. Κωστάκη – Α. Μαυροειδή με τον ομώνυμο τίτλο “Τέχνη…. η Σωτηρία της Ψυχής“.

Μεγάλο κομμάτι του Φεστιβάλ αφιερώθηκε στον κινηματογράφο, τιμώντας Κύπριους σκηνοθέτες όπως ο Σταύρος Παπαγεωργίου,  με το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ «Περιπέτεια Ψυχής»,  βασισμένο στο «Μύθο του Σπηλαίου» του Πλάτωνα, και του Κώστα Κακογιάννη «Υπέρβαση».  Επίσης, ντοκιμαντέρ των  Ελλήνων σκηνοθετών, Γιάννη Πόθου «Όταν αρχίζει το τραγούδι»   και της Λουκίας Ρικάκη «Σχέδιο Σωτηρία». Παρουσιάστηκαν και ταινίες  σπουδαίων σκηνοθέτων του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως του David Lynch, Stephan Komandarev,  Alais Resnais και  Michaelangelo Antonioni.

Όλα τα κινηματογραφικά αφιερώματα πραγματοποιήθηκαν υπό την επιμέλεια του Σκηνοθέτη Θεοτόκη Νικόλαου Ετιέν, τον οποίο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη βοήθειά του.

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο μεγάλος Κύπριος μουσικός Στέλιος Πισσής μέσα από την προβολή του Ντοκιμαντέρ για τη ζωή του «Στέλιος – Υπέρβαση», σε σκηνοθεσία του Κώστα Κακογιάννη και του Πάμπου Κούζαλη. Ο Στέλιος Πισσής συγκίνησε όσους παρευρέθηκαν στην προβολή του Ντοκιμαντέρ, τόσο με τον προσωπικό του χαιρετισμό όσο και με τις μουσικές του, στο αφιέρωμα που ακολούθησε.

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές του Φεστιβάλ αποτέλεσε και η μουσική συναυλία του group «Ονειρέματα» υπό την καθοδήγηση της μουσικοθεραπεύτριας Πελίνας Ευαγγέλου. Το μουσικό συγκρότημα αποτελείται από τρία κορίτσια με υπέροχες φωνές, εκπαιδευόμενες στο Κέντρο Ημέρας του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες  Αναπηρίες «Aμυμώνη», οι οποίες μας ταξίδεψαν με τις υπέροχες φωνές τους. Την συναυλία προλόγισε με τον καλύτερο τρόπο, το Ντοκιμαντέρ του Γιάννη Πόθου με πρωταγωνίστρια την Μαρία Πόθου, μέλος του συγκροτήματος, με τίτλο «Όταν αρχίσει το Τραγούδι».

Από τη διοργάνωση δεν έλειψαν φυσικά και οι θεατρικές στιγμές με την συμμετοχή της παράστασης «Γηροκομείον Ο Παράδεισος» του Ευάγγελου Σαμιώτη, μια παράσταση αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία, αλλά και το δυνατό ψυχολογικό θρίλερ «Που να σου εξηγώ», της Νάνσυ Μητροπούλου, σε σκηνοθεσία της Ευτυχίας Αργυροπούλου που επέστρεψε στη σκηνή του Life and Art Theater, για να δώσει τα δικά του μηνύματα σχετικά με τα άτομα που πάσχουν από ψυχικές παθήσεις.

Η ιδιαίτερη Παρουσίαση του Βιβλίου της Δέσποινας Παλαμάρη, «Το Φιλί της Πεταλούδας», μας χάρισε αισιόδοξα μηνύματα μέσα από τα λόγια της συγγραφέως, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει βιβλία των Εκδοτικών Οίκων: ΙΩΝ, ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, 24 ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΦΑΙΡΑ, που αφορούν στην Ιστορία της  Τέχνης και τις Μορφές Θεραπείας της Ψυχής.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, υπήρχαν video wall και video art, που παρουσίαζαν εργασίες παιδιών από διάφορα σχολεία, που μέσα απ’ αυτές μιλούσαν για τέχνη και συναισθήματα. Ιδιαίτερα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το 7ο Δημοτικό σχολείο Νέας Σμύρνης, τα παιδιά για την επίσκεψή τους και την Κα Οικονόμου για την αναλυτική παρουσίαση των εργασιών των παιδιών.

Η εβδομάδα Τέχνης έκλεισε με μια υπέροχη μουσική συναυλία από την διεθνούς φήμης σολίστ του ακορντεόν και συνθέτη Ζωή Τηγανούρια, η οποία μας χάρισε ήχους παραδοσιακούς αλλά και λαϊκά ακούσματα με Τango και Latin τεχνοτροπίες. Την συναυλία πλαισίωσαν αφήνοντας το δικό τους στίγμα η Υακίνθη Λάγιου, ερμηνεύοντας συνθέσεις του πατέρα της Δημήτρη Λάγιου και της Ζωής Τηγανούρια. Η Αλίκη Μαυροειδή με τον Στέφανο Ποθουλάκη, έντυσαν  με χορό τους ήχους της Ζωής  και των μουσικών της.

Κάνοντας τον απολογισμό της διοργάνωσης, δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε πολύ, τόσο τους καλλιτέχνες, συντελεστές και επιστήμονες, που μας τίμησαν με το έργο τους και τη συμμετοχή τους, όσο και τον κόσμο που ανταποκρίθηκε τόσο πολύ θερμά στο κάλεσμά μας και βοήθησε να μεταδώσουμε το μήνυμα αυτού του Φεστιβάλ: Η ΤΕΧΝΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ.

Σας ευχαριστούμε θερμά!